Neljapäeval sai rullikas alla e30 r6 lõpupüti (väidetavalt). "WALKER" on sellele suurelt pressitud. Kaks toru sisse ja kaks välja. Enne oli all mingi diisli lõpupaun, mis kõlises masina tühikäigul ja kohalt minekul, ning lärises sõites. Nüüd sumps siis selline, et peale pükse läheb vast 2,5" üheks toruks ja sillatala juures uuesti kaheks, enne lõpupütti.
Töökojast autot ära tuues käitus see aga mitterahuldavalt. Mootor puterdas, tühikäiku polnud, tagant tuli sinist sutsu, pöördesse ei läinud. Sõitsin kuidagi kodu juurde ära reedel. Õhtul oli pikem trip ees.
Ei osanud muud teha, kui kiiruga näppisin kõik mootori läheduses ja küljes olnud pistikud-piibud üle. See lahendaski mured. Kesklukk hakkas ka tööle.
Alates reedest olen sõitnud 350 km. Kütusekulu on spidomeetri järgi juba alla 10l/100km. Kui paagi tühjemaks sõidan, saan täpsemad andmed.
Ei läinud aga ka negatiivseta. Või pigem esines üks adrenaliini vallandav olukord. Nimelt kruisisin laupäeval kl. 23.30 paiku Kohtla-Järve ühes linnaosas rahulikult ringi, kui mind poltseipatrull peatas, tagant värvimuusikaga. Juhaloa küsimise ajaks tekkis kuskilt üks kaameraga tegelane. Kaamera tuli oli nii ere, et ma ei näinudki, kes sealpool kaamerat on. Politseimundrit ta igatahes ei kandnud, mingi telekanali logosid ei näinud. Tõestasin oma kainust väikese puhumisega. Siis paluti gaasi anda. Vajutasin varbaotsaga. Teatati võidurõõmsalt : "Ahhaa, sportsummuti! Ja see rool on ka seadusevastane! Ja mis värvi see auto õieti on?!". Vastasin vaoshoitult, et BMW r6 originaalsummutaja lõpupütt, rool oli juba ostes peal ja olen selle autoga ülevaatuse läbinud, ja et auto on musta värvi, vaadaku oma arvutist järgi, värvi- ja mootorimuutus on ametlikult vormistatud. Läksidki mõlemad oma autosse. Kaameramees läks ka oma auto juurde, politseiauto taga. Umbes 10 minuti pärast tuli üks võmmidest ja kutsus mind nende autosse. Ei hakanud vaidlema nendega ja läksin. Seal näitas mulle paberit, mille ta oli selle ajaga koostanud. Õigemini koostatud oli see juba arvutis, tema pani linnukesi ja täitis koha- ning ajalahtrid. Siis selgitati, et rool ja väljalaskesüsteem ei vasta nõuetele. Küsisin vastu, et miks ta nii arvab? Kas ta mõõtis seda rooli või millistele kriteeriumidele see ei vasta? Tema vastu, et sellise rooli ja sumpsiga võin kuskil kinnisel rajal sõita, mitte linnavahel. Mina vastu, et millega ta mõõtis detsibelle või rooli parameetreid? Tema vastu, 100% on siin tegemist nõuetele mittevastavusega ja, et ta ei trahvi mind ja sellepärast ei pea midagi mõõtma ka. Mina küsisin, et mis paberi ta seal koostas siis ja miks mu aega raiskab? Tema, et tühistab auto ülevaatuse samast hetkest, kui paber allakirjutatud ja et pean viivitamata ülevaatusele minema uuesti. Teatasin, et ülevaatus maksab raha ja kui seal kõik tänavalegaalseks tunnistatakse, kas pean siis paberi võtma, et sellised tegelased minu aega rohkem ei raiskas? Vastas, et peaks paberi võtma jah.
Kirjutasin paberile alla. Ühe eksemplari sain omale. Lõpetuseks ütlesin neile, et neil seal külavahel pole vist midagi teha ja sellepärast tegelevad "jerundaaga". Tema vastu, et kõik rikkumised on nende jaoks võrdse tähtsusega. Samal ajal lendas paralleesltänavas üks hõbedane e39 touring külg ees nii, et sutsu oli suur pilv. Seda nad polevat märganud ja kuidas oleksidki saanud reageerida, kui minuga parajasti tegelevad.
Hiljemalt kolmapäeval on kavas autoga ülevaatuspunkti sõita, et las seletab nõudeid roolile ja mõõdab mürataseme. Kui ma siis erakorraliselt ülevaatuselt läbi saan, kirjutan esialgu kurja aga see-eest põhjaliku kirja Ida Prefektuuri, et hüvitagu ülevaatusele kulunud summa ja selgitagu oma aktivistidele situatsiooni.
Berlingo 1,4i; Suzuki gsx 750 RW '94; Skoda Rapid Scout TSI; Suzukid Samurai 1,9d '02 ja Jimny '99, Hyundai H1 '06