Hei,
panen endale E31 850-se otsimise ja leidmise loo ka siia kirja.
Tänane lihavõttepüha on teema alustamiseks väga sobiv aeg, sest projekt sai esimese konkreetsema stardi just 2023. aprillis, lihavõtete ajal. Hiljem selgus, et oli valestart - aga sellest juba allpool.
===============
Vana "kaheksas seeria" on mulle meeldinud niikaua, kui ma seda autot tean - ilmselt siis juba 1990-ndate algusest. Pidasin (ja pean ka praegu) seda disaini poolest üheks kõige ilusamaks BMW sõiduautoks üldse. Päris plakateid mul keskkooli ajal temast seina peal ei olnud, aga see on küll meeles, et kui nullindate keskel sõitsin järjest mitme Saabiga ja neid Saabi-Anti juures hooldamas käisin, siis seal oli legendaarne autolukksepp Werner, kes ükskord ütles umbes nii: "No töö ajal ma tegelen Saabidega, aga kodus mul on BMW 850! Saksamaalt tõin. Ise tegin korda". Ja mina mõtlesin - vau, kui selle auto kuidagi kunagi endale ka saaks. Aasta pidi olema umbes 2005-2006.
Sellest umbes 10 aastat hiljem hakkas tasapisi võimalusi tekkima - olin vahepeal ettevõtjana jalad paremini maha saanud, korter oli vahetatud maja vastu, elu hakkas paika saama. 2011 olin lasknud isa vana Zündapp motorolleri musta numbrisse restaureerida ja hakkasin sellega vanasõidukite üritustel käima. 2016 septembris lisandus esimene BMW marki youngtimer sõiduk - omaaegne "GT-superbaik" BMW K1, mille leidsin Berliinist ja tõin ise kaubikuga ära. Nüüd käisin omakorda sellega vanasõidukite üritustel. Kuskil nägi mind Priit, kes kutsus BMW Klassikute Klubisse ja 2017. suvekokkutulekul Paatsalus olin juba kohal - esialgu ma ei julgenud küll oma tsikliga "automeeste klubisse" astuda, osalesin "vabakuulajana".
Automeeste kõrval tsikliga üritustel käia tundus kuidagi nadi (alati sõltud ilmast, asju kaasa võtta ei saa jne) ja vanad autod olid mind tegelikult ka alati huvitanud. Eks Priit jagas ära, et siin annab "ässitada" ja hakkas mulle kuulutuste linke saatma. Mulle endale küll päris mitu aastat tundus, et hobiauto on ju ilma praktilise kasutuseta, seega veits "too much" nii summa kui näiteks vajaliku hoiukoha suuruse tõttu. Aga mõtet enam peast ära ei saanud.
2023. aasta kevadeks hakkas igasugustes mobile, auto24 ja muudes "tutvumisportaalides" kolamise käigus järjest konkreetsemat kuju omandama tunne, et aga "äkki tooks kuskilt midagi ära". Märtsi lõpuks hakkas asi päris konkreetseks minema. Lisan siia mõned screenshot'id vestlustest Priiduga, kes hetkekski ei väsinud leeki suuremaks puhumast:
3. aprillil 2023 saatis Priit mulle Autoscout24-st kolm kuulutust, millest üks tundus eriti huvitav. Calypso-punane 850, musta sisuga, aastast 1991, läbisõit 161'000 km. Kolm omanikku. 14'000 eurot.
Autoscout kuulutuses oli ainult üks pilt. Saatsin omanikule päringu, et kas saaks lisainfot ja rohkem pilte. Selle peale tuli pikk kiri - et avariivaba auto, läbinisti Saksa ajalooga. Regulaarselt hooldatud ainult BMW esinduses, viimase aasta jooksul on auto poleeritud ja laepolster uuesti liimitud. Müüb, kuna tahaks M3 osta. Vaadata saab iga päev pärast kella 17, auto asub Sohland am Rotstein külas, mis on Dresdenist 45 minutit autosõitu. Terve pinu fotosid oli ka, näiteks sellised:
Jutt tundus täiesti loogiline, kummaline oli ainult, et omanik reageeris minu järgnevatele küsimustele kuidagi väga pika viitega. Aga reageeris. Minu sõnumile, et olen autost huvitatud ja millal saaks vaatama tulla, vastas ta ülejärgmisel õhtul WhatsApp'is: "Okei, võid tulla endale sobival ajal". Kuna ta mingit raha minult ette ei olnud küsinud (arvasin, et suli on see, kes mingil hetkel hakkab raha ette küsima) ja kuna paar ahvatlevat kuulutust oli mul viimase paari nädala jooksul mobile-s nina alt ära läinud, tundus et tuleb võtta risk ja tegutseda. Ostsin 8. aprilliks lennukipiletid Dresdenisse. Pisiasi, millele mina, pagan, ei osanud üldse tähelepanu pöörata - see oli täpselt lihavõttepühade aeg.
Kui müüjale teatasin, et laupäeval saabun, tuli vastuseks "Loomulikult ma ei kohtu sinuga lihavõttepühade ajal. Kõik on lisaks ju suletud, sa ei saa dokumente vormistada, sa ei saa maksta - miks sa üldse teistmoodi arvasid?"
Kirjutasin vastu, et mul on juba lennukipilet olemas, no aga ma siis vaatan pühade ajal ilusat Dresdeni linna ja lähen kirikusse - kohtume peale pühi ja millal sobiks. Selle peale enam müüjalt vastust ei tulnud. Nüüd oli mõttekoht - mida teha, kas lasta lennukipilet tühja minna või lennata siiski kohale? Otsustasin, et lendan kohale ja vaatan, mis saab, ehk asjad siiski laabuvad.
Nii ma siis lendasingi Dresdenisse.
Ilmad Dresdenis olid juba päris kevadised.
Ööbisin kesklinnas ühes päris kenas, keisririigi-aegses, kuigi mõnes nurgas aimatavalt DDR-hõngulises hostelis.
Söömas käisin sealsamas hosteli all pubis, mille nimi oli Planwirtschaft (Plaanimajandus).
Ülestõusmispühade pühapäeval käisin suures Dresdeni Jumalaema kirikus jumalateenistusel oma patte andeks palumas. Üritasin tabada, mida saksakeelsel jumalateenistusel räägiti.
Ülestõusmispühade esmaspäeval käisin Volkswageni kõige moodsamas, Dresdeni nn "klaastehases" ekskursioonil
ja pärast veel Dresdeni tehnikamuuseumis.
Vahepeal proovisin automüüjale helistada. Lisaks palusin hommikuti kohvikutüdrukutel ja õhtuti hotellipoistel helistada nende lauatelefonidelt emmale-kummale automüüja kahest telefoninumbrist. Tulemuseks oli ainult vaikus.
Pikad lihavõttepühad lõppesid alles teisipäeval. Otsustasin, et teen veel ühe katse, võtan oma rendiauto (BMW!) ja sõidan sinna külasse kohale, kus mu 850 pidi müüja info põhjal asuma - äkki tunnen fotodel oleva tänava ära, äkki keegi teab müüjat või äkki oskab sellist autot juhatada. Kohapeal selgus, et külake on siiski päris suur, võib-olla selline 200 maja - nii et seal päris huupi otsida on keeruline. Sõitsin seal tund aega ringi, vaadates kahtlustaval pilgul iga garaazi ja hooviväravat, aga kalipsopunast BMW 850-t kuskil silma ei hakanud.
Läksin isegi kohalikku tanklasse hängima - et äkki seal osatakse midagi öelda. Küsisin tanklaproualt oma Pro7-st omandatud puusaksa keeles, et ega te ei tea, kes siin sellist autot võiks müüa (näitasin mobiiliekraanilt pilti). Proua kehitas õlgu. Siis tuli mingi kohalike ehitustööliste brigaad lõunat sööma, küsisin nende käest ka ja näitasin jälle "kahtlusaluse" fotot. "Ooooo, ein achter? Nein, hier im Sohland nie gesehen!" (Ooooo, kaheksas? Siin Sohlandis pole sellist kunagi näinud!)
Vaatasin veel kohalikus ümbruses ringi (imeilusa loodusega Saksimaa nurk, aga peatänavalt natuke kaugemale sõites on rusuv DDR hõng selgelt tunda - suur areng pole siia kaugele äärealale eriti jõudnud).
Siis sõitsin Dresdenisse tagasi. Ööbisin veel viimase öö oma Plaanimajanduse hotellis ja järgmisel hommikul, 12. aprillil läksin lennuki peale. Oli mu poiste sünnipäev - jõudsin pealelõunal neile ise õnnesoovid üle anda. Aga naine tögab sobival hetkel selle reisiga mind siiamaani.
==============
Mis värk selle autoga siis kokkuvõttes oli, ei suutnudki ära mõistatada. Mõned nädalad hiljem oli kuulutus AutoScout portaalis mõneks päevaks uuesti üleval, kuid minu kiri, et kas müüksid mulle ja kas tahaksid suuremat summat, jäi vastuseta. Samas oma detektiivitööga jõudsin niikaugele, et paaril fotol näha olnud logo (kõrval parkinud kaubikul) kuulus mingile väikesele pagaritöökojale, mis oli täiesti Saksamaa teises servas. Kas see tähendas, et fotod on tehtud kuskil 1000 km kaugusel ja et kogu see värk kokku oli mingi vaimuhaige inimese rumal nali? Või oli hoopis sügavalt religioosne inimene, kes solvus hingepõhjani, et mina, pagan, ei tee vahet tavalisel päeval ja ristiusu suurimal pühal? Või...
Jah, autot ma ei saanud. Aga tegelt oli sellest hoolimata tore kevadine retriit (on ju äge võõrsõna) Dresdenis! Käisin kirikus ja kandsin oma hinge eest hoolt.
[JÄTKUB...]
BMW E31 850CiA 1991 - Marti
BMW E31 850CiA 1991 - Marti
Viimati muutis marti, 06 Apr 2026 17:19, muudetud 4 korda kokku.
BMW K1, BMW 850 (E31), BMW M3 (E93)
Re: BMW E31 850CiA 1991 - Marti
Väga huvitav lugemine.
Minu euroopast autotoomise kogemus on üpris sarnane. Kui on eraisikust müüja siis tuleb ikka väga kõvasti vaeva näha, et adekvaatset infot kätte saada. Piltide ja info küsimise peale on tavaline vastus, et räägime asjast auto kõrval või siis ei vastata üldse. Maili või telefoni teel suhtlus ida-eurooplastega on üpris tõrges. Head asjad hea hinnaga lähevad kiiresti kaubaks ja meiesugustel siit maanurgast on keeruline õigeks ajaks kohale jõuda. Rootsi ja Soome on täna ostja jaoks minuarust palju paremad sihtkohad - Inimesed räägivad head inglise keelt ja viitsivad päriselt ka autot müüa.
Minu euroopast autotoomise kogemus on üpris sarnane. Kui on eraisikust müüja siis tuleb ikka väga kõvasti vaeva näha, et adekvaatset infot kätte saada. Piltide ja info küsimise peale on tavaline vastus, et räägime asjast auto kõrval või siis ei vastata üldse. Maili või telefoni teel suhtlus ida-eurooplastega on üpris tõrges. Head asjad hea hinnaga lähevad kiiresti kaubaks ja meiesugustel siit maanurgast on keeruline õigeks ajaks kohale jõuda. Rootsi ja Soome on täna ostja jaoks minuarust palju paremad sihtkohad - Inimesed räägivad head inglise keelt ja viitsivad päriselt ka autot müüa.
E10 2002