BMW 540iA '93 Martin

Foorumiliikmete autod.
Vasta
Tihhonov
Kontakt:

BMW 540iA '93 Martin

Postitus Postitas Tihhonov »

Dilemma oli suur, kas teha sellest autost teema või mitte. Dilemma tema ümber püsib siiani. Ma ei oska võtta seisukohta kas liigitada ta enda jaoks huvitavate hobiautode kategooriasse mis saavad täis tähelepanu või suhtuda temasse rohkem nagu igapäevasesse autosse, mis on porine ja müüdav? Temaga ongi selgusetu. Sest see kontrast kunagise lapsepõlve unistuse ja tegelikkuse vahel on natuke liiga suur. Aga sellest kõigest järgemööda.

Teemaks on BMW 540iA. Tema:
Pilt

Ma ostsin ta 2024 aasta kevadel kui Eestis kõik ostsid hirmuga midagi, sest automaksu eelnõu võeti Riigikogus vastu. Nii nagu paljud teised, olin minagi seda meelt, et see maks on halvasti tehtud, ebaõiglane ja ei tee mitte midagi paremaks. Täna me teame, et ei teinudki. Automaksu registreerimistasu tõmbas eriliselt moti maha. Et nüüd siis ongi käes see aeg mil riigil tekib osalus sinu unistusele. Meile jäeti üsna lühike aken veel midagi hingelähedast soetada ja paljud mu sõbrad kasutasid seda võimalust. Andsin ka mina autoportaalidele tuld. Vahtisin kõike mis tundus huitav. Mingil hommikul istusin kohviga laua taga ja Terevisioonis keetsid Viirpalu ja Sildvee mingit sousti. Ma päriselt vihkan kokasaateid. Mul tulevad punnid peale kui ma pean neid vaatama. Avasin telefonis mobile.de portaali. Miks ma sinna just sel hommikul BMW 540 parameetrid sisestasin... ei tea ma siiani.
Pilt

Midagi temas nagu oli. Ta tundus piltidelt sirge, libe ja täiesti puutumatu originaal auto. Individual Porsche värivga värvitud. Saksamaal H numbris. Mis põhiline - INIMENE ei olnud oma visiooni ega unistusi tema peal välja elanud. Tuuninguvabastus on 540 puhul täna väga vähelevinud ja hinnatud omadus. Jah, ta oli automaat, teada-tuntud 5HP30 mis on tänaseks juba legend oma ebatöökindluses. Aga mulle see antud juhul sobis. Kõik ihaldavad 540 manuaali. Mina ei saa päriselt aru miks. Et siis on nagu vägev ja jõhker pill või? Tegelt ta ei ole tänases päevas absoluutselt kiire, küll aga väga ebamugavate omadustega auto. Mul on E36 kerel Alpina B8 4,6 V8 manuaal. See ongi päriselt vägev ja kiire elukas, aga argipäevas üsnagi kasutuskõlbmatu isend. Sa lihtsalt ei viitsi temaga võidelda ühest foorist teiseni. Ma olen arvamusel et paks, raske ja pehme 540 manuaal ei küüni oma sõiduomadustes Alpina B8 tasemele isegi lähedale, küll aga pakuks manuaalkast kõva analoogiat ebamugavuses ja kasutusraskuses. Ja tegelikult oli mul ikkagi mõttes osta endale ju aastaringne igapäevaauto.

No igal juhul helistasin sõbrale, kes oli kogemata just järgmisel päeval samas kandis Berliini lähistel ja nii see auto sinna bensiinijaama tolmuimeja kõrvale näha toodi.
Pilt Pilt

Kuidagi äkki oli eufooria kõrgel, auto tundus hea, hind tundus õiglane. Minu jaoks oli valge kortsus nahaga salongiga 540i alati olnud kuskil soovilistis olemas. Ja nii ta läks. 5. märts 2024 ma ta ostsin ja 16 märts kallati ta juba Tartus maha. Olles saanud Tartu sõbralt selle pildiga sõnumi, ostsin bussipileti, võtsin PROOV numbrid kaenlasse ja läksin järgi.
Pilt

Esmamulje oligi tegelikult hea. Müüja oli päris inimene, kes oli päriselt sellega tegelenud. Ta saatis piisava pildimatejali ja andis üsna pädeva pildi autost. Müüja oli mingi entukas, kes otsis ja ostis kokku ainult E34 540i bemme. Tal endal oli ikka valus galerii neid mudeleid, väikse läbisõiduga manuaale ja M-paketiga autosid ja mida kõike. Nõrgemad lülid elustas ta ära, tegi ülevaatused peale ja lükkas üle parda, milleks oli ka minu auto. See ei olnud tema silmis säilitamisväärne auto. Isendil oli enne leidmist ja elluäratamist olnud täpselt kaks omanikku ja lõpuks, enne leidmist, oli ta umbes 15 aastat seisnud. Seda näitas Saksa ülevaatuse info ja registrist oli ta ammu kustunud. Aga seisnud õnneks maja all parklas, mitte õues. Oma silmaga näed alati rohkem (või teistsuguseid) asju mida müüja välja tõi. Aga üldiselt esmamulje oli ikka väga okei.
Pilt Pilt

Peale mõnusalt veedetud õhtupoolikut Tartus oli uuel patsiendil aeg käivitada silindrid ja võtta suund Tallinna poole. Ta sõitis hästi. Aga kahetised tunded E34 osas olid juba tulnud et jääda ...
Pilt Pilt
Terve aasta poole aastaga
Arvo

Re: BMW 540iA '93 Martin

Postitus Postitas Arvo »

E34 ongi vist auto mis on täna ikka veel selline igapäevasõiduki tasemel masin, hoolimata kõrgest east. Linnapildis ta tähelepanu ei tõmba, sõidab ta ka nagu moodne auto (no peaaegu). Suurt huvi nende vastu täna keegi ei tunne ja ühel hetkel ilmselt juhtub nagu Sierrade ja Rekorditega, et järsku on plats nendest autodest puhas ja hinnad laes.
Sellise originaalkorras massina puhul midagi väga kommenteerida polegi, võibolla küsiks ainult miks need suured tõllarattad alla panid? Ma mäletan omast kogemusest, et suurte ratastega see vedrustus kuigi hästi kokku ei käinud, üpris ebamugav sõit oli. 2000ndate keskel võis teede kvaliteet muidugi kehvem olla, võimalik, et praegu kannatab liigelda ka.
Edu, igatahes!
E10 2002
TUUR

Postitus Postitas TUUR »

Igapäeva-autoks E34 täitsa tore. Ise kärutasin umbes 6 aastat erinevatega, lahjematega, ringi. Oli ka automaate.
Eks suured mured, mis asja arhailiseks muudavad, on roolimine läbi karbi ja eriti lahja tümm. :)
Piltidel olevate, 17-tolliste ratastega, E34 halvaks autoks ka ei muutu. 540-le väiksemat, kui 16-tollist, paigalda ei saagi...
Sellel autol tehasest ju "M-sports-vedrustus" - jämedamad stabikad ja tihkemad vedrud. Ka need, mu silmis, E34 ei riku.

Turul on juba praegu väga-väga-üli-vähe, päriselt häid, E34-sid. (On hästi palju, räiget üle-hinnatud, saasta.)
See, teema-alune, tundub üks neist headest. (Ja, see on väljendunud ka hinnas, aga saanuks sama raha eest ka räiget mäda osta :P)
Lisaks, arvan, et normaalselt sõites ja hooldades elab see käigukast ka rõõmsalt edasi.
Õnneks, peale erilise värvi, polegi autol midagi nii erilist, et sellega igapäevaselt sõita ei võiks. :P
Ilmselt, istudes modernsemast masinast sellesse, siis tundub kohe väga võõras küll - et, peab olema kõvasti tahtmist, või nii. :lol:

Pikk "müügi-jutt", ja ilmselt võtsin liiga isiklikult - aga, minu jaoks, E34-l see x-faktor siiani olemas.
Olgu otsus milline-iganes, aga vast täielik pettumus ka see auto pole. :P
Arvo

Postitus Postitas Arvo »

17" on vast veel ok jah, mulle tundus algul et esimesel pildil need BBSid on suuremad.
Aga 15" peaks sinna alla veel kenasti mahtuma. Pidurikettad olid 540 all minuarust läbimõõdult samad mis madalama otsa E34 autodel.
E10 2002
Tartlane

Postitus Postitas Tartlane »

Arvo kirjutas: 19 Dets 2025 09:14 E34 ongi vist auto mis on täna ikka veel selline igapäevasõiduki tasemel masin, hoolimata kõrgest east. Linnapildis ta tähelepanu ei tõmba, sõidab ta ka nagu moodne auto (no peaaegu). Suurt huvi nende vastu täna keegi ei tunne ja ühel hetkel ilmselt juhtub nagu Sierrade ja Rekorditega, et järsku on plats nendest autodest puhas ja hinnad laes.
Sellise originaalkorras massina puhul midagi väga kommenteerida polegi, võibolla küsiks ainult miks need suured tõllarattad alla panid? Ma mäletan omast kogemusest, et suurte ratastega see vedrustus kuigi hästi kokku ei käinud, üpris ebamugav sõit oli. 2000ndate keskel võis teede kvaliteet muidugi kehvem olla, võimalik, et praegu kannatab liigelda ka.
Edu, igatahes!
Ei tea, mind sile ja ilus 34 paneks küll autole järgi vaatama. Neid nii meeletult ka enam ei ole, võrreldes nt 5 aasta taguse ajaga. Täielik odav s*tt, prügi ja emexikandidaadid on ka enamus sinna jõudnud/talvedel puruks lastud. Turul on küll väga erinevaid jah, käisin 2022 ühte vaatamas, vana m20b20, küsiti 2500, mis oli toona ikka pigem sinna viisakama e34 kanti, eriti nii lahja mootoriga asja eest. Kohale jõudes oli reaalsus see, et kat oli alt lõigatud ning toru klambritega vahele pandud. Karpe oli eriti ägedalt üritatud lappida. Tuimalt peale keevitatud, tatistatud ja siis pintsliga värvitud. Oleks võinud vähemalt keevistatistuse ära lihvida. Ukseääri oli pahtli ja sellesama pintsliga parandatud, käiguhoovastik tundus ka üsna väsind olevat, genekarihm kohe otsa lõppemas jne, proovisõidule isegi minema ei hakanud /tegelikult isegi ei saanud. Müüja ütles umbes 5 min enne minu kohale jõudmist, et ta ikkagi ei saa sel kellaajal seal olla, auto on lahti ja vahtigu ma ise . Reklaamiti mingi ärika poolt, kui roostevaba kere. Minule üllatuseks oli auto 4 päeva hiljem müüdud (jah, ma saan aru et selle raha eest ei saa uut autot, kuid ma arvan et ma ei läinud ka otsima päris uut autot/muuseumikandidaati).

Sierra kohta ütleks, et neid veel tegelikult ikka on, aktiivselt arvel on neid 391 mntstati järgi (seega ilmselt on makstud nende eest automaks ning viimase 2 aasta jooksul mingeid toiminguid tehtud). Suur osa ilmselt ka neist ÜV-ga ja vb on hetkel talvekorteris. Hetkel nt Tartuski on enda teada 3 tk vähemalt täitsa aktiivselt liikvel. Rekordi lõpp toimus küll juba jah, krooniaja lõpuga.

Sierraga on see, et sa võid küsida ju mingit ulme summat (osta.ee läks üks ülikobe isend hiljuti 3,5k-ga ära isegi), aga palju neid huvilisi veel oleks, ma ei kujuta ette. Üks ülikobe on vist siiani müügis 5kga, mis on väikese LS-ga, karpamootoriga ning , vist ka üks omanik 95dast aastast vms ja pole kunagi eesti talve näind. Enamus kommentaare näoraamatu kuulutuse alla olid mingite jorride pandud, "ega üks 0 liiga palju ei saanud?" Jutu ja piltide järgi võiks äkki isegi asi olla musta nri kandidaat, kuid müüakse suht kaua. Üv-ga sierra leiab ~1500 euro eest, niipalju kui ma praegu läbi viitsisin kammida, e34 puhul peab ikkagi ilmselt veidi rohkem maksma.

Et päris pikk mula offtopic ei saaks, siis enda omatud e34de kohta ainult head mälestused. Väga ilus auto ning palju muretuid kilomeetreid!
Vasta